Krátkodobý lov: Místo, krmení a příprava

Krátkodobý lov I.část:

sto, krmení a příprava

Většina z nás nemá v této uspěchané době příliš času na to být u vody a vypravujeme se spíše na kratší několikahodinové či jednodenní vycházky za naší vášní, kterou je rybolov.

V tomto článku se vám pokusím popsat jak ke krátkodobému lovu přistupuji já a třeba někomu tento článek pomůže k většímu počtu záběrů během krátkého lovu. Ale hned na úvod musím říci, že když ryby nebudou chtít brát, jsou všechny návody, rady a sebelepší vybavení k ničemu.

Za velice důležitou věc u krátkodobého lovu považuji místo. Když stojíme na břehu může nám každé sto připadat krásné, ale jde o to, zda jsou na tomto místě ryby a jak to vůbec vypadá pod vodou. Ze břehu těžko poznáme jaké se na daném revíru nachází hloubky. Zvláště když lokalitu neznáme, a zda se pod vodou nachází nějaké vázky.

Proto je dobré si nejdříve revír projít, alespoň jeho část, ve které bychom chtěli chytat a zmapovat si dno. Zjistit kde se nachází hrany a vázky, popřípadě kde se tvrdé dno mění v dno bahnité a vše důkladně prozkoumat. Určitě bych zmapování revíru, či jeho částí, nepodceňoval, protože leckdy místa, která se nám ze břehu jeví jako “nic moc”, bývají naopak pro ryby velice dobrá a můžeme být velice mile překvapeni.

Osobně se mi nejvíce osvědčila místa, kde mělčiny přecházejí do hlubší vody a kde se tvrdé dno mění v bahnité. A nebo místa s nějakou vázkou - ať už je to padlý strom a nebo kmeny stromů pod vodou, ale pozor, vždy je lepší si místo proházet olovem. U vázek to platí 2x tolik. Můžete mít místo s vázkou, která vypadá pro samotný lov špatně, ale nakonec zjistíte, že vám při zdolávání vlastně ani nevadí a nijak vám nepřekáží. A pak jsou naopak místa, kde vázka vypadá neškodně a nakonec co nához to utržená celá sestava. Vždy si to chce v hlavě uspořádat, zda to na daném místě jde, a nebo nejde. Je pravdou, že u podvodních překážek se často zdržují ryby, musíme ovšem myslet na zdraví ryb a ne že máme 10 záběrů a 10 ryb pověsíme do větví pod vodou, kde pak ryby zachycené na háčku často uhynou.

Jak mapovat dno

Strukturu dna revíru můžeme mapovat různými způsoby. Ať za použití markeru, nahazovacího sonoru, echolotu, či jen prohazovaní místa olovem. A dostaneme obrázek co se před námi ve vodě nachází.

Pozorujte vodu

Jděte se projít kolem vody, poseďte a sledujte co se ve vodě a kolem ní děje. Kde vyskočí ryba, kde ryby rejdí, kde loví dravci, která místa bývají obsazena rybáři, a která jsou naopak většinu času volná. Osobně raději volím místa, která jsou většinou volná a kam příliš rybářů nechodí. Často si vybírám i místa, kde žádní rybáři nejsou, hlavně z důvodu, že zde ryby mají klid.

Když máme vybrané sto, které se nám pro lov jeví jako nejvhodnější a předpokládáme, že by se zde ryby mohly nacházet, můžeme přejít k přípravě místa.

Příprava místa je u krátkodobého lovu alespoň pro mne stejně důležitá jako zmapování dna. Z 90% si místo, které jsem si vybral, chodím pravidelně předkrmovat různým množstvím krmení. Záleží jak je daná lokalita velká. Na malé řece bude stačit méně než na řece velké. Většinou předkrmuji mixem pelet a boilies, které používám jak celé, tak půlené a ještě do krmné dávky přidávám tygří ořech. Když mohu chodit předkrmovat delší dobu, boilies ani pelety nijak neupravuji a ničím nezalévám. Když ale není čas a dostanu se k zakrmení jen den před samotným lovem, rád používám tekuté potravy, kterými celou krmnou směs zaliji, aby se do vody vnesl ještě větší potravní signál a ryby rychle zjistily, že se na mém místě nachází něco dobrého.

Vždy se snažím předkrmovat tak, aby mě nezahlédl žádný rybář, proto, jak jsem psal, vybírám místa spíše méně navštěvovaná rybáři. Není to žádná radost, když si chodíte pravidelně místo připravovat na lov a v den lovu na něm někdo sedí jen z důvodu, že vás den nebo dva předtím viděl z protějšího břehu jak krmíte. A věřte mi, že je to docela častá věc. Druhému rybáři co vám zasedl místo je to jedno, pohání ho vidina nachytání ryb a to, že jste si s místem dali práci, ho vůbec netrápí.

Můžete samozřejmě vyrazit k vodě i bez předkrmování. Potom je vhodné (při lovu kapra na boilies) zamyslet se, jaké krmení zvolit. Nejraději při takovéto vycházce, kdy není čas na předkrmení, volím rychle rozpustné pelety, pořádně nasáklé tekutou potravou a rychleji pracující boilie, které tím, že se ve vodě rychle omílá, opět vydává silný potravní signál. A takové krmení dokáže poměrně rychle přitáhnout rybu do krmného místa. Ovšem když už voda chladne, nebo když lovím v zimních měsících, rád používám method mix, většinou na kořeněné bázi opět zalitý ať už tekutou potravou, boosterem či dipem.

 

Kapitola sama pro sebe - Pořádek

Za další důležitou věc, na kterou by měl každý kdo má rád rybolov nebo jen pobyt v přírodě dbát, je úklid! Igelitový pytel nic neváží, nezabere žádné sto a není horšího pohledu, než když je u vody ,”bordel jak od prasat”. Takže tímto všechny velice prosím, odnášejte po sobě nepořádek od vody ať nám ty naše revíry zůstanou do budoucna pěkné.

Na konec tohoto článku bych vám chtěl jen poradit, choďte kolem vody, pozorujte dění na hladině, nebojte se zeptat okolních rybářů, jak to jde. Ne každý je sdílný, ale často se dozvíte důležité informace, které vám mohou pomoci v samotném výběru místa, či ve volbě návnady a nástrahy.

Tím bych uzavřel kapitolu Místo, příprava a krmení, a v dalším článku se zaměříme na den D a tím je samotný den lovu. Všem přeji úspěšný lov a příjemné chvíle strávené na březích našich vod.

autor: Petr Volín